Sake

Sake, također piše saké ( koje se naziva i japansko vino od riže) je alkoholno piće koje se proizvodi fermentacijom riže koja je polirana da se ukloni omotač zrna žitarica. Unatoč nazivu japansko rižino vino, sake, a i svako istočnoazijsko rižino vino (poput huangjiu i cheongju), proizvodi se postupkom kuhanja koji je sličniji onom od piva, gdje se škrob pretvara u šećere koji fermentiraju u alkohol, dok vino, alkohol se proizvodi fermentacijom šećera koji je prirodno prisutan u voću, obično grožđu.
Postupak kuhanja sakea razlikuje se od postupka piva, gdje se pretvaranje škroba u šećer, a zatim iz šećera u alkohol odvija u dva različita koraka. Kao i ostala vina od riže, i kada se vari sake, te se konverzije događaju istovremeno. Sadržaj alkohola razlikuje se između sakea, vina i piva; dok većina piva sadrži 3–9% ABV, vino općenito sadrži 9–16% ABV, a nerazrijeđeni sake sadrži 18–20% ABV (iako se to razrijeđivanjem s vodom prije punjenja u vodu često spušta na oko 15%).
U Japanu, gdje je to nacionalno piće, sake se često služi s posebnom ceremonijom, gdje se nježno ugrije u maloj zemljanoj ili porculanskoj bočici i pijucka iz male porculanske šalice zvane sakazuki. Kao i kod vina, preporučena temperatura posluživanja sakea jako se razlikuje ovisno o vrsti.

Prikazuje se svih 2 rezultata

  • Dodavanje u košaricu
  • Dodavanje u košaricu