Košarica je prazna.
Košarica Naplata
Nema proizvoda.

Mjesec Sakea u Finim stvarima

Za početak krenimo s teorijom, što je zapravo Sake?

Sake je delikatan napitak od riže s prosječnim udjelom alkohola od oko 15%. Općenito se konzumira tijekom obroka, a može se uživati ​​topao ili hladan, ovisno o njegovoj prirodi. Bez obzira na vrstu sakea, uobičajeno je smatrati ga proizvodom susreta triju prastarih sastojaka: vode, riže i ljudskog dodira.

VODA
Malo je zemalja koje poštuju i cijene vodu kao Japan. Izuzetno je mekana i najvećim dijelom dolazi iz jezera i rijeka, što predstavlja gotovo 4% teritorija. Sastavljen od 80% vode, sake duguje veliki dio svog bogatstva i karaktera upravo njoj.

RIŽA
Dok je riža glavna namirnica japanske kuhinje, ona koja se koristi za pripremu sakea uglavnom dolazi iz sorte namijenjene isključivo ovoj upotrebi. Yamada Nishiki jamstvo je vrlo kvalitetnog sakea. Dok se riža može nabaviti iz bilo koje regije u Japanu, sve je veći broj proizvođača sakea koji žele koristiti lokalnu rižu – ili je čak i sami proizvoditi.

LJUDSKI DODIR
Ljudska je ruka odlučujuća u stvaranju kemije između ovih sastojaka. Toji, ili glavni pivar, odabire spore (koji) i kvasce (kobo) koji će se koristiti za izradu sakea. On ili ona također kontrolira vrijeme fermentacije, određujući razvoj aroma. Kao rezultat toga, zanat je još uvijek vrlo prisutan u izradi ovog pića i omogućuje dizajniranje sakea potpuno različitih priroda prema željama, uvjerenjima i inspiraciji.

Sake dijelimo na tri kategorije:

  • tradicionalni
  • moderni
  • pjenušavi

Tradicionalni sake

TRADICIONALNI SAKE

Tradicionalni sake poštuje većinu kodeksa. Stoga se može konzumirati topli, na sobnoj temperaturi ili hladni, idealno servirani u ochoko – maloj keramičkoj šalici namijenjenoj konzumaciji sakea. Ponekad rezultat duljeg vremena fermentacije nego njihovi moderni rođaci, imaju diskretniji aromatski profil, čineći idealnog pratioca obroka: njihove žitne note poduprijet će jela, a da ih ne ometaju. U našoj ponudi se nalaze dva tradicionalna sakea – BIJITO JUNMAI i BIJITO JUNMAI GINJO. Kupiti ih po posebnoj cijeni, sve do 15.2.2023. možete na našem web shopu ili u dućanu u Ul. Ivana Cankara 5.

Moderni sake

MODERNI SAKE

Pojavljujući se krajem 1990-ih, moderni sakei nastoje istaknuti prozračan, aromatičan profil, u čijem su središtu cvijeće i voće. Poželjno ih je konzumirati ohlađene, kušaju se u vinskim čašama kako bi se poboljšala njihova aromatična kompleksnost i duljina na nepcu. Poput šampanjca, moderni sake može se piti kao aperitiv ili uz povrće i ribu. U našoj ponudi možete pronaći ove moderne sake proizvode – TAKENO 2019 ASAHI KURABU SAKE, TAKENO 2019 IWAI KURABU SAKE i TAKENO 2020 KAMENO KURABU SAKE. Kupiti ih po posebnoj cijeni, sve do 15.2.2023. možete na našem web shopu ili u dućanu u Ul. Ivana Cankara 5.

Pjenušavi sake

PJENUŠAVI SAKE

Pjenušavi Sake je do nedavno bio vrlo rijedak, no nedavno u Japanu postaju pravi fenomen. Svježi, lagani i osvježavajući, uspjeli su pomladiti i revitalizirati sliku sakea u zemlji tradicije. Idealne za svečane večeri, služe se ohlađeni u flautama za šampanjac ili vinskim čašama, kao aperitiv ili u koktelu! U našoj ponudi nalazi se AWAYUKI SPARKLING SAKElagani, voćni pjenušavi sake s cvjetnim notama na završnici. Izražene su arome lješnjaka, vanilije i meda. Kupiti ga po posebnoj cijeni, sve do 15.2.2023. možete na našem web shopu ili u dućanu u Ul. Ivana Cankara 5.

Sake karte

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli da ga i drugi vide!